3a sessió

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ÍNDEX de CONTINGUTS
Blocs o wikis? - Lou Doménech | Blogs y wikis - Tíscar Lara | Los wikis invaden las aulas - Francisco Muñoz de la Peña | Usos didàctics del wiki | Tutorials de Wikispaces (Vídeo i Pdf) | Wikis i enllaços per a la iniciació a l'espai didàctic wiki | Wikis per a la formació del professorat en les noves tecnologies | Wiki col·laboratiu del professorat de llengua castellana | Wikis elaborats a l'educació secundària, a l'ensenyament universitari i de persones adultes. | Wikis de matèries no lingüístiques | Com buscar més wikis a Wikispaces | CREA el teu primer WIKI educatiu sense publicitat | BARRA D'EDICIÓ DE LA PÀGINA WIKI
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Blocs o wikis? - Lou DoménechBlogs y wikis - Tíscar LaraLos wikis invaden las aulas - Francisco Muñoz de la PeñaUsos didàctics del wiki


 • 50 usos de les wikis per una classe més col·laborativa i més interactiva (Rosa Maria Felip Falcó)Tutorials de Wikispaces (Vídeo i Pdf)


Font dels tutorials creats per Lourdes Barroso (professora de FOL a Madrid):
http://atochaemprende.wikispaces.com/%C2%BFC%C3%93MO+TRABAJAR+CON+WIKIS%3F

1.-Elements bàsics d'un wiki (L. Barroso)


2.-Com donar format a un text de wikispaces (L. Barroso)


3.-Com inserir a wikispaces imatges hostatjades al disc dur del PC (L. Barroso)


4.-Inserir a wikispaces un vídeo d'un proveïdor (L. Barroso)


5. Tutorial en Pdf per a obrir i gestionar un wiki en WIKISPACES. Clar i útil. En castellà. El reproduïm ací baix per a la consulta o descàrrega. Conté els enllaços directes amb els videotutorials elaborats també per l'autora, Lourdes Barroso.
Tutorial de Wikispaces-Lourdes Barroso

6. Videotutorials en castellà per a obrir i gestionar un wiki en Wikispaces. (Lourdes Barroso)
7. Videotutorials en castellà al wiki Creando Wikis. De L.I.T.I. (Universidad Politécnica de Madrid)
8. Cómo crear y administrar un wiki en wikispaces (videotutorials en castellà molt útils; gravats amb Adobe Captivate; gener de 2010). Web d'Elías Fernández


Wikis i enllaços per a la iniciació a l'espai didàctic wiki


 1. CURS DE WIKISPACES, de Vicenç Martínez (en català)
 2. FEM UN WIKI (wikitaller per a crear un wiki i gestionar-lo). Lourdes Doménech, (en català).
 3. Curso sobre wikis (Berritzegune de Getxo - Central dels centres de professorat del País Basc) - Molt interessant, (en castellà)
 4. Creació i gestió d'un wiki (amb tutorials multimèdia molt clars), per Lourdes Barroso. Un clàssic, (en castellà).
 5. El wiki en wikispaces (Carlos Cabanillas)
 6. EduWikis en el aula 2.0 (Francisco Muñoz de la Peña)
 7. Exemples d'integració de widgets i utilitats en el wiki - Vicente Martínez (cast./cat.)
 8. Aulawiki21 - Taller de wikis (col·lectiu)
 9. Manual en línia de Wikispaces (en Pdf): http://d.scribd.com/docs/15cqgrlerbcjrkdlicbb.pdf
 10. Wikis estrangeres sobre aprenentatge digital: http://nswinnovations.wikispaces.com
 11. Aprendices
 12. WIKIS EN EDUCACIÓ: Selecció de wikis favorits feta per Felipe Zayas
 13. Mister Wong: selecció de wikis favorits d'Antoni de la Torre.
 14. Regles de marcatge textual: (en castellà)
 15. Enllaços d'interès sobre els wikis (AulaWiki21) (cast.)
 16. "Los wikis, esas webs siempre en marcha", post de Felipe Zayas en Darle a la lengua, 28 d'octubre de 2008.Wikis per a la formació del professorat en les noves tecnologies
Wiki col·laboratiu del professorat de llengua castellana


Wikis elaborats a l'educació secundària, a l'ensenyament universitari i de persones adultes.

Vídeo de 6 minuts i mig: 'El relat digital en un projecte de lectura i creació multimèdia en el wiki', - A. de la Torre

1.-Vull relatar breument el projecte de lectura a 4t ESO amb el llibre de Jordi Sierra i Fabra Pel·lícula Verge, Contes Perversos, durant el primer trimestre del curs 2009-2010. El llibre conté 22 relats molt durs al voltant de la violència i l'explotació d'infants i joves arreu del món.

2.-En l'alfabetitzacio digital de l'alumnat que propugne al costat de la lectura d'obres literàries i de textos funcionals, el llibre de Jordi Sierra planteja unes possibilitats d'investigació, debat i creació extraordinàries. L'entorn del wiki ens obri un gran camí de motivació per a la lectura i el treball en grup.

3.-La plataforma WIKI ens serveix molt bé per a desplegar un treball cooperatiu en què l'alumnat coneix els terminis de cada activitat, compta amb els tutorials necessaris i els enllaços de recerca, presenta els treballs escrits i multimèdia, genera discussions al fòrum i finalment comenta i vota els seus treballs.

4.-En la portalada del wiki enumerem la seqüència d'activitats de què consta el projecte de lectura i creació. Per a començar a publicar, cada alumne ha creat un compte al wiki i ha aprés a utilitzar la barra d'edició de text i d'incrustació de fotos i vídeos.

5.-En la portalada també assignem els terminis d'execució de les activitats al llarg del trimestre. La barra lateral de navegació del wiki indexa i ordena els espais de publicació i les pàgines d'ajuda amb consells i tutorials per a fer cadascuna de les pràctiques individuals o en grup.

6.-Abans de començar la lectura investiguem a internet sobre l'autor: Busquem i escoltem podcasts d'entrevistes de ràdio i les incrustem al wiki. A classe parlem de l'afany de superació de Jordi Sierra i dels llibres que en coneixem.

7.-També investiguem en les webs de vídeo com ara YouYube quins documents sobre l'autor i els seus llibres poden ser més informatius. Els veiem i n'incrustem els més interessants. Ara ja podem començar el procés de lectura.

8.-Marquem dues setmanes per a llegir el recull de contes que és Pel·lícula Verge. Cada setmana en llegim la meitat i els debatem a la biblioteca. S'hi resumeix oralment i l'alumnat comenta algun dels tres fragments que ha subratllat tot explicant les seues impressions.

9.-En acabar la lectura, cada alumne tria una història per a redactar un altre final narratiu tot mantenint l'estil. Aquest final el publica al wiki i el professor el corregeix en pantalla perquè puga contrastar a dos colors el seu escrit original, el text definitiu i les correccions practicades.

10.-L'activitat següent consisteix a cercar en la web una notícia de premsa digital en qualsevol idioma que il·lustre el tema d'un dels 22 relats. Traduïm al valencià la notícia si fa al cas, la reproduïm i l'enllacem amb la font original. Finalment la il·lustrem amb una imatge al·lusiva.

11.-L'última fase és la creació en grup d'un relat digital que narre de forma original una de les històries més motivadores per a l'equip. Guió, fotografia, text a peu d'imatge, música i el programa senzill Fotos Narradas 3 para windows, o d'altres que coneguen ja els alumnes.

12.-S'ha de presentar el concepte de Storytelling o relat en format digital, la forma d'elaborar un petit guió de fotos, de text (escrit o àudio), i de música que acompanye la història. Aquest tipus de narració digital s'ha utilitzat per a l'ensenyament de segones llengües entre d'altres fins.

13.-Es tracten les eines possibles per a crear el relats: Photo Peach, en línia, programa Pinacle, programa Windows Movie Maker, programa Fotos Narradas 3, el més fàcil. S'aborden també possibles idees per a facilitar-ne l'elaboració: models de guions i tècniques de càmera i enquadraments.

14.-La majoria decideix utilitzar el programa més senzill de windows. Per tant jo n'elabore un tutorial en vídeo de 10 minuts amb un programa de captura de moviment en pantalla amb narració inclosa: Camtasia.


15.- Veiem el tutorial a classe o a casa. Alguns alumnes decidiran més tard usar programes més complexos que ja dominen amb el fi de crear dibuixos animats i d'altres faran recurs a la presentació power point que convertiran en video amb un conversor.

16.-Busquem en la xarxa altres experiències amb relats digitals. Alguns instituts ja n'han fet amb finalitats diverses i les publiquen. En seleccionem algunes i les publiquem al wiki com a models. Les veiem i comentem.

17.-En un mes han d'estar elaborats els relats digitals en grup. Cada membre de l'equip executa una tasca i tots poden ser protagonistes. El professor rep directament la majoria dels projectes i molts podran ser corregits textualment abans d'editar la versió definitiva.

18.-S'incrusten al wiki tots els relats digitals que han sigut hostatjats en Vímeo, Dailymotion o YouTube. S'obri un termini de visionat i votació de les 16 històries al mateix wiki. Tot l'alumnat que vulga hi pot votar durant un dia. En aquesta experiència, el relat guanyador ho fa per golejada.

19.-Al llarg d'un mes s'obrin alguns fils de debat al fòrum del wiki per opinar sobre la lectura o sobre el procés de creació narrativa i multimèdia. El relat digital fou l'activitat que més van valorar pel que suposava de treball en equip.

20.-Van dir: “Darrere de cada vídeo hi ha un llarg procés d'elaboració. Hi ha bones fotos, música que et fica en situació, es nota l'esforç i el treball en equip, ens vam divertir, es coneix millor als companys i les companyes, i la tècnica es pot traslladar a altres matèries.”

Espere que us haja interessat aquest projecte. Gràcies.

Antoni de la Torre. València, 11 de desembre de 2010


Wikis de matèries no lingüístiques
Com buscar més wikis a Wikispaces


 1. Fes clic a dalt a la dreta del full del wiki, ja siga sobre la icona verda de Wikispaces o sobre My Account / Mi cuenta.
 2. A la nova pàgina, busca el requadre que apareix dalt a la dreta amb la inscripció "Search Wikispaces". Allí escriu la paraula o paraules clau del tema del wiki que busques i en la llengua que necessites.
 3. Clica en la tecla Intro i t'apareixeran un grapat de wikis o de pàgines d'altres wikis que contenen la teua paraula clau.


CREA el teu primer WIKI educatiu sense publicitat


 1. -Prepara un nom d'usuari per al wiki que t'identificarà d'ara en avant i que no puga coincidir amb cap dels milers que ja n'hi ha. No cal que siga el nom o cognoms, però també. L'hauràs d'usar en minúscules i sense separacions. Per exemple: wikienaccio (de Wiki en acció), wikialforn (de wiki al forn), alamyrtille, blaibonaire, etc. Si ja en tens un que consideres "únic al món", utilitza'l sempre i ací també.
 2. -Prepara l'adreça de correu electrònic que et serveix per a registrar-te en tots els llocs web (normalment la de Gmail).
 3. -Utilitza en registrar-te a Wikispaces la mateixa contrasenya que uses per a registrar-te en la resta de llocs web.
 4. -Pensa en el títol que durà el teu 1r wiki (el podràs canviar més tard i cada mes si ho necessites). Per què no utilitzar, per exemple: PLE de Toni (pledetoni) o Portfoli de Carme (portfolidecarme) etc?

Ara ja podem obrir el primer wiki. CLICA ACÍ PER A CREAR-LO com a wiki K-12 (educatiu)

Ara hi obrirem almenys dues pàgines al teu nou wiki que tindran aquests títols:
 1. El meu PLE: entorn personal d'aprenentatge (copia del wiki del curs i enganxa en el teu wiki els llocs web on t'has registrat. A partir d'ara aniràs deixant constància en aquesta pàgina dels nous registres a les webs, els recursos i les aplicacions.
 2. Diari d'aprenentatges d'aquest curs (o de sessions, etc.). En aquesta pàgina, copia els dos fragments de diari que has redactat al document de google compartit i aprofita-la per continuar amb el diari.
 3. (A classe debatrem la finalitat del wiki i les pàgines que obrirem en ell)
 4. Fes el favor de compartir amb nosaltres la URL del teu nou wiki. Inscriu-lo en aquest full de Google Documents.Primeres passes:
-Manejar els primers elements de la barra d'edició de text : fonts, colors, capçaleres, incrustació de fotos i establir un enllaç amb el wiki del curs: http:e-portfoli.wikispaces.com


BARRA D'EDICIÓ DE LA PÀGINA WIKI


Aquesta és el darrer disseny de la barra d'edició de Wikispaces, reformada a febrer-2010. Quan cliquem "EDITEU", apareix la barra d'edició. D'esquerra a dreta es presenten els símbols següents:

Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg
Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg


 1. Lletra negreta
 2. Lletra cursiva
 3. Lletra subratllada
 4. Color, estil i grandària de lletra que se selecciona
 5. Quadre de lletra per a títols i subtítols (6 grandàries) o lletra normal. Aquest quadre servirà per a marcar el text (els apartats i subapartats) que volem indexar tot creant una taula de contingut per a navegar en la pàgina (Table of Contents). Primer hem de seleccionar la línia que farà de títol i després triar una gràndaria jerarquia entre "Título 1 i Título 6".
 6. Indexació del text per números
 7. Indexació per punts
 8. Línia horitzontal
 9. Inserir enllaç (amb pàgines del wiki, amb pàgines externes o amb ancoratges: mots o parts del text de la pàgina)
 10. Inserir imatges (que es poden modificar de grandària i centrar-les en la pàgina), i inserir arxius que apareixeran amb el nom que tenen i el logo que determina la classe de document (.txt, .avi, .pdf, .wav, .mp3, etc.)
 11. Inserir widgets de tota mena: presentacions, vídeos, àudio, enquestes, calendaris, mapes, etc.
 12. Inserir taula
 13. Vista preliminar de la pàgina editada (previsualització)
 14. Cancel·leu tota modificació feta a la pàgina
 15. Guardar (si cliquem a la pestanyeta del costat podrem afegir un comentari a la pàgina i també canviar-ne la visió a "Wiki Text Editor": la pàgina en format CSS.

Afortunadament, wikispaces enregistra cada dos minuts aproximadament una còpia de l'esborrany de text que s'està redactant, de manera que si el perdem, en tornar a obrir la pàgina ens pregunta si volem treballar amb l'esborrany que estàvem escrivint (Edit from Recovered Draft) o amb l'última còpia guardada voluntàriament per nosaltres ( Ignore Recovered Draft//).

NOTA: Per a crear la taula de continguts vertical hem d'escriure dalt del tot aquest codi: claudàtor, claudàtor seguit del terme **toc** i acabat sense espai amb dos claudàtors que tanquen. Els claudàtors s'escriuen clicant simultàniament les tecles de Control + Alt.